Barion Pixel

Olvass bele a blogunkba!

Hogyan építs tanulási stratégiát?

Korábbi hírleveleimben rendre azt javasoltam, hogy építs fel magadnak egy jól használható tanulási stratégiát. Most egy kicsit járjuk körül ezt a témát, és arra is javaslatot teszek, hogy hogyan. 

Először is nézzük, miért fontos ez! Jogos a kérdés, már csak azért is, mert úgy tűnik, hogy ez valami újdonság, valami új trend. Pedig nem az. Az ötven, vagy száz évvel ezelőtti diákok számára is fontos volt, hogy legyen valami jól működő módszer a tananyagok elsajátítására, feltéve, hogy többet akartak elérni annál, minthogy megtanuljanak írni, olvasni és számolni. A különbség a régmúlt diákjai és a mostaniak között, hogy az elsajátítandó tananyag mennyisége mára a sokszorosára nőtt. Így ha nem alakítasz ki jó tanulási szokásokat, maga alá temet a rengeteg feladat.

Íme néhány ötlet egy jó tanulási stratégia kialakításához, és a végén még egy ajándékot is adok segítségül.

1. Tedd szokásoddá, hogy a tanulás során használod a fantáziádat, a képzeletedet, a játékosságodat és a humorodat. Szinte nincs olyan tananyag amit ne tudnál elképzelni játékosan és viccesen. Miközben a tanár magyaráz, vagy olvasgatod a tankönyvet, a fantáziád segítségével a képzeletedben játszd le egy vicces történetként! Az, hogy mi zajlik a fejedben, úgysem látja senki, csak arra kell vigyázni, hogy ne nevess fel hangosan, mert az osztálytársaid kihívják a mentőket.

2. Ha már használod a játékosságot és a humorod, akkor a fantáziaképeidet le is tudod rajzolni. Igyekezz úgy jegyzetelni, hogy minél több színt, formát vagy képet használj, mert amikor rápillantasz a saját jegyzetedre, könnyebben eszedbe fog jutni az, ami miatt lerajzoltad. Sőt, ha jól csinálod, akkor rá sem kell nézni a jegyzetedre, mert a vicces, színes rajzaid könnyebben eszedbe fognak jutni, arról pedig eszedbe jut a fejedben lévő tudás. 

3. Az otthoni tanulás során úgy oszd be az idődet, hogy tarts húsz percenként rövid szüneteket, de minden harmadik szünet legyen hosszabb. Ezzel nem csak jobban tudod fókuszálni a figyelmedet, hanem az agyad energiáit is jobban be tudod osztani ha sok tanulnivalód van.

4. Tedd szokásoddá azt is, hogy ha valamit nem értesz, akkor rákeresel az interneten, kérdezel olyan embereket akik többet tudnak arról a témáról, vagy éppen kipróbálod, gyakorlod az elsajátított ismereteket. Ezzel nem csak a könnyebb megértést tudod szolgálni, hanem felkelted a saját kíváncsiságodat is. Mindig találni fogsz benne valami érdekességet vagy figyelemre méltót. Egy dolgot azonban semmiképp ne tegyél meg: ha valamit nem értesz, akkor ne menj tovább addig amíg világossá nem vált, különben a következő anyagrészeket sem fogod megérteni.

5. Ha memorizálni akarod a tananyagot, figyeld meg magadon, hogy milyen testhelyzetben, vagy milyen tevékenység közben működik a legjobban az agyad. Egyáltalán nem biztos, hogy a tudást az íróasztalodnál ülve tudod a legjobban magadba szívni. A legtöbb embernek ugyanis mozgás közben aktívabb az elméje. Ha te is ezek közé tartozol, akkor memorizálás közben mászkálj, lóbáld a lábad, vagy végezz olyan testmozgást ami nem jár különösebb veszéllyel.

Természetesen egy hatékony tanulási stratégia nem csak ennyiből áll, ezért a tanév során további ötleteket is fogok küldeni neked.

Jusson eszedbe feliratkozni a YouTube csatornámra, a Tanulási Tippek hírlevélre, és a Facebook oldalamra!

“Nincs rossz tanuló, csak rosszul tanuló!”

Sok sikert!

Barátsággal, 

Lantos Mihály 

Egy kis sci-fi a nyári szünetre?

E-bookban és hangoskönyvben már elérhető,
könyv alakban előrendelhető!
Ha megváltoztathatnád a történelmet, megtennéd?
De honnan tudod, hogy nem tette már meg valaki?
Például Te.

Mitől különleges a Lantos Tanulási Stratégiák nyári tábora?

Kis létszámú tábor, a helyek korlátozottak! 

Már most jelentkezz az őszi tanfolyamokra, 5.000 Ft. kedvezménnyel!
Kuponkód: 2023ősz

A tanulást segítő tippekről és tanácsokról, valamint akcióinkról hírlevelünkből értesülhetsz.

Mi pedig megajándékozunk ezért.