Barion Pixel

Olvass bele a blogunkba!

Magolás? Felejtsd el!

Lassan 20 éve  kutatom és oktatom a tanulási stratégiákban rejlő lehetőségeket. Azért kezdtem bele ebbe a munkába, mert én magam sem tudtam tanulni, és az esetemben is sokáig úgy volt, hogy a bennem lévő kreativitás életem végéig kihasználatlan marad. Amíg élek, hálás leszek azoknak a kutatóknak és tanítóknak akik ötleteket és inspirációt adtak a saját tanulási stratégiám felépítéséhez, és ahhoz, hogy mindezeket mások hasznára válva taníthassam.

Ezt gondolom a jövő generációjáról:

A magolásról

Nagyon sokszor hallottam már szülőktől, felnőtt emberektől azt, hogy “én sem tudtam sohasem tanulni, mert nem tudtam magolni”.  Szerintem érdemes volna tisztázni a magolás fogalmát, mert a magolás a legrosszabb tanulási módszer amit csak el tudok képzelni. 

A magolás nem más mint az amikor a tanulnivalót ismétléssel és gyakorlással tesszük magunkévá. Csakhogy itt éppen a megértés az ami elveszik, ugyanis ez esetben nem a tanyanyagot tanuljuk meg, hanem csak a szövegét. Lehet hogy másnap a felelésnél  gyönyörűen el tudjuk mondani, csak ha a tanár belekérdez, akkor nem tudunk rá válaszolni, mert az anyagot elmondtuk ugyan, de nem értünk belőle egy mukkot sem. Ilyenformán -ha elegendő időnk van- bármilyen tananyagot, bármilyen nyelven be tudunk magolni, csak éppen semmi értelme nincs.

 Sokkal jobban járunk ha minden tananyagot a megértés felől közelítünk meg. Már csak azért sem szabad sajnálni erre az időt, mert ha először a megértéssel és értelmezéssel foglalkozunk, azzal már hetven-nyolcvan százalékban meg is jegyeztük. Ám ha magolással akarjuk a szöveget megjegyezni, sokkal több időt vesz igénybe az ismételgetés és újraolvasgatás, de a tudásunk nem lesz stabil. A másnapi felelésnél azon fogunk izgulni hogy “csak az első szó jusson eszembe!” Ugye ismerős ez az aggodalom? 🙂

A tananyag értelmezésére pedig számtalan lehetőségünk van. 

  • Ha bevonjuk a kreativitásunkat, és viccesen, játékosan elképzeljük az anyagot, azzal nem csak jól megértettük, hanem még jól is szórakoztunk.
  • Érdemes jegyzeteket is készíteni az értelmezés során, de ezeket a jegyzeteket mindenképpen színes ceruzákkal  készítsük! Hasznos lehet az egyes tananyagrészeket külön színnel írni vagy rajzolni, így a fejünkben is elkülönülnek a különböző részek.
  • De talán az egyik legfontosabb dolog, hogy folyamatosan kétkedjünk, vagyis rendszeresen tegyük fel a következő kérdéseket: Miért? Hogyan? Biztosan? Ezzel felkeltjük a saját kíváncsiságunkat, és ha választ keresünk a kérdéseinkre, az anyagot jó alaposan meg is tanultuk.
  • Végül, de nem kihagyható módon, mindig gondoskodjunk az ismétlésről! Miközben ismételgeted a saját jegyzeteidet, bevésed az anyagot, és másnap nem kell azon aggódnod, hogy hogyan is kezd el a feleletedet.

Jusson eszedbe feliratkozni a YouTube csatornámra, a Tanulási Tippek hírlevélre, és a Facebook oldalamra!

“Nincs rossz tanuló, csak rosszul tanuló!”

Sok sikert!

Barátsággal, 

Lantos Mihály

Egy kis sci-fi a nyári szünetre?

E-bookban és hangoskönyvben már elérhető,
könyv alakban előrendelhető!
Ha megváltoztathatnád a történelmet, megtennéd?
De honnan tudod, hogy nem tette már meg valaki?
Például Te.

Mitől különleges a Lantos Tanulási Stratégiák nyári tábora?

Kis létszámú tábor, a helyek korlátozottak! 

Már most jelentkezz az őszi tanfolyamokra, 5.000 Ft. kedvezménnyel!
Kuponkód: 2023ősz

A tanulást segítő tippekről és tanácsokról, valamint akcióinkról hírlevelünkből értesülhetsz.

Mi pedig megajándékozunk ezért.