Barion Pixel

Olvass bele a blogunkba!

Élménypedagógia, tanulási élmény

Nyár derekán, júliusban előadóként vettem részt a Bolyai Nyári Akadémia programjain a gyönyörű Kalotaszentkirályon. Nagyon felemelő érzés volt a résztvevő mintegy negyven pedagógus, és az előadótársaim lelkesedése és hozzáállása. Itt találkoztam Besnyi Szabolcs kollégámmal, akivel remek beszélgetéseket folytattunk az élménypedagógia lényegéről, és meg kell mondjam, szinte mindenben egyetértettünk, ugyanakkor sokat tanultunk egymástól.

Az élménypedagógia lényege: fedezd fel, tapasztald meg, éld át!

Vegyünk egy egyszerű példát! Hogyan tudnál legkönnyebben megismerni egy számodra új gyümölcsöt? Ha olvasnál róla egy részletes leírást? Ha látnál róla egy reklám videót? Ha hallanál róla egy előadást? Valószínűleg sok információt tudnál meg róla, ami fontos is, de sokkal eredményesebb lenne, ha egyszerűen csak kézbe vennéd megvizsgálnád és megkostolnád. 

Nem véletlenül tanítom a diákjaimnak azt, hogy soha semmit ne higgy el, de mindent tarts lehetségesnek! Tehát kételkedj, de soha ne utasíts el semmit, hanem vizsgáld meg jól! Ezzel felkelted a saját kíváncsiságodat, és amíg körüljársz vagy kipróbálsz egy témát, olyan tapasztalatokat gyűjtesz, ami mindig erősebb lesz mint a hit. Vagyis olyan tudást szerzel, ami örökre a tiéd marad.

Ha a matematikatanár például a hatványozásról tanít, tartsd lehetségesnek, hogy ez igaz, de vizsgáld meg jól! Ha történelem órán egy uralkodó tevékenységéről hallasz, vizsgáld meg az okokat, és gondold át, te mit tettél volna a helyében! Ha irodalom órán arról tanulsz, hogy mire gondolt a költő, nézz utána, hogy milyen élete volt, így könnyebben éled át a gondolatait is. Ha biológia órán az izomszövetek felépítéséről hallgatod a tanár előadását, közben tapogasd meg a saját izmaid, és nézegesd magad a tükörben!

Sorolhatnám még a példákat, de inkább arra biztatlak, hogy ha nem veszélyes, vagy nem ütközik szabályokba, akkor próbáld ki, fedezd fel, tapasztald meg, éld át! 

Vedd kezedbe az irányítást!

Hogy az élmények segítségével miért lesz stabilabb tudásunk, arról ebben a videóban beszéltem: 

Besnyi Szabolcs kollégám kifejezetten pedagógusok számára állított össze élménypedagógia kurzusokat, amivel abban igyekszik segíteni, hogy a tanulás egy igazi felfedező játék legyen mindannyiunk számára.

Október 1-én rendezi az Élményesszencia (https://elmenyesszencia.hu/) konferenciát Budapesten, ami igazán hasznos programnak ígérkezik.

Ha Szabolcsról, és tevékenységéről többet akarsz tudni, itt nézhetsz utána. (https://pedagoguskepzo.hu/)

Ha a tanulásodat akarod élményszerűbbé, és hatékonyabbá tenni, szívesen segítünk! (https://lantosmihaly.hu/)

Jusson eszedbe feliratkozni a YouTube csatornámra, a Tanulási Tippek hírlevélre, és a Facebook oldalamra!

“Nincs rossz tanuló, csak rosszul tanuló!”

Sok sikert!

Barátsággal, 

Lantos Mihály

Egy kis sci-fi a nyári szünetre?

E-bookban és hangoskönyvben már elérhető,
könyv alakban előrendelhető!
Ha megváltoztathatnád a történelmet, megtennéd?
De honnan tudod, hogy nem tette már meg valaki?
Például Te.

Mitől különleges a Lantos Tanulási Stratégiák nyári tábora?

Kis létszámú tábor, a helyek korlátozottak! 

Már most jelentkezz az őszi tanfolyamokra, 5.000 Ft. kedvezménnyel!
Kuponkód: 2023ősz

A tanulást segítő tippekről és tanácsokról, valamint akcióinkról hírlevelünkből értesülhetsz.

Mi pedig megajándékozunk ezért.