Barion Pixel

Gyakran Ismételt Kérdések

GYIK Villámolvasás

A gyorsolvasás magát az olvasás sebességét gyorsítja fel – így viszont nem biztos, hogy amit olvasol, azt meg is jegyzed. A villámolvasás ezzel szemben egy gyökeresen más módszer, amely a gyorsaság mellett elsősorban a megértésre és a használható tudás elsajátítására helyezi a hangsúlyt.

A módszert az amerikai Paul R. Scheele alkotta meg, a magyar oktatási rendszer sajátosságaihoz pedig Lantos Mihály egyetemi oktató és tanulásmódszertan tréner optimalizálta.

A hagyományos olvasás információ-feldolgozás szempontjából lassú, körülményes és rossz hatékonyságú gyakorlat. Az elolvasott anyag először a rövid távú memóriába kerül be, majd onnan jut a tudatalattiba. Csakhogy a rövid távú memória igazi „bottleneck”, rendkívül kis áteresztő képességű szűrő a nagy mennyiségű anyag és az elképesztő kapacitású tudatalatti között. A villámolvasás nem arról szól, hogy ezt a borzasztóan szűk keresztmetszetet próbáljuk tágítani, hanem arról, hogy kiiktatjuk az akadályt az anyag tudatalattiba áramlása elől. Hihetetlennek hangzik, de számos bizonyítékunk van arra, hogy működik (itt  van például egy videó, amelyen az örök szkeptikus Vágó István is csak elkerekedett szemekkel csodálkozik, amikor egy kísérletben rávilágítanak saját tudatalattija képességeire!). Hogyha részletesebben érdekel a kérdés, itt tudsz tájékozódni: Eddig vándoroltál. Itt a lehetőség, hogy legyen egy műholdad!

Természetesen igen. Mivel a villámolvasás elsősorban nem az olvasás sebességének gyorsításáról, hanem sokkal inkább egy új tartalomfeldolgozási stratégia megtanulásáról szól, rendkívül eredményes a nyelvtanulás esetében is. Számos pozitív tapasztalat mutatja, hogy gyorsabban és mélyebben értik meg a nyelvtani összefüggéseket és jóval gyorsabban tanulnak szavakat azok, akik a villámolvasás módszerével tanulnak.

Természetesen igen, pontosan ugyanúgy, mint ahogyan könyvből meg lehet tanulni biciklizni is: talán tovább tart, nehezebb lesz megbirkózni a váratlan buktatókkal, de nem lehetetlen.

A tanfolyamainkon egy hétvége alatt minden részletre kiterjedő képzést nyújtunk, ha mégsem sikerülne.

Mi is ismerjük Woody Allen ironikus aranyköpését, hogy részt vett egy gyorsolvasás-tanfolyamon, ahol a Háború és békét vették át, de csak annyi maradt meg neki, hogy az oroszokról szól. Viccnek jó, de a valóság ettől fényévekre van: aki a hagyományos olvasás módszerével olvassa el a Háború és békét, általában tényleg nem tud sokkal többet mondani pár év távlatából, mint hogy oroszok csatároztak benne. A villámolvasásnak azonban pontosan az a lényege, hogy gyorsabban tudunk több információt feldolgozni, de az jobban meg is marad, és sokkal több részletet tudunk felidézni, mélyebb tudás birtokába jutunk. Ha van kedve, Woody Allent is szeretettel várjuk egy tanfolyamunkra: ígérjük, hogy emlékezni fog mindenre, amire szeretne, és nem a módszeren fog múlni, ha nem lesz ötös a vizsgája az egyetemen!

Mint minden tanulási módszer, így a villámolvasás is csak akkor működik, ha helyesen tanulják meg, gyakorolják és időt fordítanak a minél magasabb szintű elsajátítására. De már az első pillanatoktól fogva látszódik az eredménye, így a tanuló érdekelt a gyakorlásban, mert sikerélményt hoz. Lantos Mihály több mint tíz éve villámolvasás-oktató, ezreknek adta át a módszert tanfolyamain, könyve már a második kiadásban jelent meg. A tanfolyamok résztvevői közül sokan vállalták, hogy személyes történetükkel bizonyítják a módszer eredményességét, ezek a beszámolók a sikertörténetek közt olvashatók. A legnagyobb bizonyíték talán maga a tanfolyam léte: Mihály 32 évesen még gyűlölt és nem is tudott igazán tanulni. Mára már többdiplomás egyetemi oktató, a téma szaktekintélye. Saját bevallása szerint ez nem lett volna lehetséges a villámolvasás nélkül.

Az olvasás-kutatás az 1950-es években kezdődött, és körülbelül 20 éve publikálta forradalmi könyvét az amerikai Paul R. Scheele. Tehát maga a módszer nagyon új, de máris évtizedes tapasztalatok birtokában oktatjuk. Sajnálatos, hogy Magyarországon még sokan hitetlenkedve állnak a témához, miközben külfödön már jóval elfogadottabb, nagyobb hagyományai vannak, mint itthon. Különleges, magyarokra szabott tanfolyamainkon mindent megteszünk azért, hogy ez változzon!

Természetesen ez a módszer is Paul R. Scheele nyomdokain fejlődött ki, de Lantos Mihály a magyarországi viszonyokra (a hazai oktatási rendszerre, a „magyaros észjárásra” stb.) optimalizálta. Így nem csak befogadhatóbb, de egyszerűbb is egy magyar számára, mint az eredeti módszer vagy más változatok.

Kétnapos, intenzív munkára készülj, de felszabadult, jó hangulatban. Lantos Mihály jó humorú, közvetlen előadó, aki vetítéssel, videókkal és történetekkel próbálja meg minél könyebbé tenni a megértést és minél szórakoztatóbbá a tanulást. Senkinek sem érné meg két napon keresztül unatkoznia vagy rosszul éreznie magát – felejtsd el a rossz középiskolai emlékeket!

Semmi különleges, drága eszközre vagy hasonlóra nem lesz szükség, mint ahogy rejtett költségek sincsenek. Pár ceruza, könyv, néhány ív papír és te koncentrációkész állapotban – ennyi kell a sikerhez.

A pontos listát itt találod!

Ide kattintva tudsz jelentkezni. A részvételt a tanfolyami díjak befizetésének sorrendjében tudjuk garantálni!

A pontos címet a visszaigazoló levélben küldjük a többi, a parkolásra ill. a tömegközlekedéssel történő megközelíthetőségre vonatkozó információval együtt.

A villámolvasás tanfolyam mindkét napja 9-18 óráig tart, sok szünettel.

Az alapdíj 43 900 Ft / fő, de számos kedvezmény áll a jelentkezők rendelkezésére. Tudj meg többet ide kattintva!

A felméréseink és hallgatóink visszajelzései alapján az egyik tanfolyam sem kevésbé hatékony, mint a másik; mind a hagyományos, mind az online tanfolyamainkon kiemelkedően magas az elégedettségi arány.

Mind a hagyományos, mind az online tanfolyamokon lehet kérdezni, a résztvevők számíthatnak a tanár személyes segítségére is.

Az online tanfolyamok külön előnye, hogy nem szükséges miattuk Budapestre utazni, otthonról is elvégezhetőek. Mindkét tanfolyami formát egyenlő mértékben ajánljuk!

Mitől különleges a Lantos Tanulási Stratégiák nyári tábora?

Kis létszámú tábor, a helyek korlátozottak! 

Már most jelentkezz az őszi tanfolyamokra, 5.000 Ft. kedvezménnyel!
Kuponkód: 2023ősz

A tanulást segítő tippekről és tanácsokról, valamint akcióinkról hírlevelünkből értesülhetsz.

Mi pedig megajándékozunk ezért.