Barion Pixel

Olvass bele a blogunkba!

Hogyan alakítsd ki a tanulóhelyed?

A legfontosabb, hogy kényelmes legyen a testednek és a lelkednek is.  Az írásbeli feladataidat legjobb íróasztalnál végezni, de nem mindegy, hogyan rendezed azt be. Az a munkaterület, ahol dolgozol, mindig legyen szabad, hogy a kezed kényelmesen elférjen, és legfeljebb csak azok a tárgyak legyenek ott, amelyeket éppen használsz. 

Ugyanakkor, ha nem írásbeli, hanem például memorizálási feladataid vannak, nem muszáj az íróasztalodnál ülnöd, de ekkor is az a legfontosabb, hogy a tested számára kényelmes helyet válassz. Ha szeretsz mászkálni tanulás közben, akkor mászkálj föl le a szobádban; ha szeretsz egy magas széken vagy esetleg asztalon ülni és lóbálni a lábad, akkor lóbáld a lábad; ha fetrengeni szeretsz a szőnyegen, akkor fetrengj a szőnyegen. 

Ám mielőtt nekiállsz a következő tanulási feladataidnak, készíts oda mindent, amire szükséged lesz. Készítsd oda az eszközeidet, a tankönyveidet, az innivalót, rágcsálnivalót és bármit, amire csak szükséged lesz a következő nagyjából húsz percben, hogy amíg tanulsz, ne kelljen megszakítanod a tanulási folyamatodat azért, mert valami hiányzik, és meg kell keresned. 

Fontos persze az öltözéked is. Itt is érdemes a kényelem szempontjait szem előtt tartani, meg persze azt hogy a tested egyetlen pontja se kezdjen fázni, vagy ne legyen meleged. Ez evidenciának tűnik, de ha figyelembe vesszük azt, hogy a kutatások szerint az agyunk 20-22 fokos szobahőmérsékleten működik a legjobban, akkor érdemes ennek megfelelően öltözni.

Érdemes megvizsgálni magad, hogy a figyelmedet akkor tudod-e legjobban összpontosítani, ha néma csend van a helyiségben, vagy akkor, ha van valami külső zaj.  Ennek megfelelően teremtsd meg a külső körülményeket! Vagyis ha jobban tudsz koncentrálni akkor ha van valami halk zene, akkor kapcsolj be valami kellemes, békés, megnyugtató hangszeres zenét, mert ez a szellemi nyugalmad elérésében is segít. Ha pedig minden külső zaj képes kizökkenteni, akkor igyekezz megteremteni a külső csendet, hogy belül is az legyen.

 A tanulóhelyed kialakítása egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Már rövid távon is meghozza az eredményt.

Ha szeretnél erről bővebben hallani, akkor a Lépéselőny filmsorozat 11. részében még jó pár tanulási szokásról beszélünk.

Jusson eszedbe feliratkozni a YouTube csatornámra, a Tanulási Tippek hírlevélre, és a Facebook oldalamra, valamint kövesd az Instagram és TikTok oldalam!

“Nincs rossz tanuló, csak rosszul tanuló!”

Sok sikert!

Barátsággal, 

Lantos Mihály 

Mitől különleges a Lantos Tanulási Stratégiák nyári tábora?

Kis létszámú tábor, a helyek korlátozottak! 

Már most jelentkezz az őszi tanfolyamokra, 5.000 Ft. kedvezménnyel!
Kuponkód: 2023ősz

A tanulást segítő tippekről és tanácsokról, valamint akcióinkról hírlevelünkből értesülhetsz.

Mi pedig megajándékozunk ezért.